آیا میدانید برای تشخیص کیفیت چرم و مرغوبیت چرم چه کار انجام دهید؟ چرم تقریبا از اولین موادی بود که انسانها از آن استفاده کردهاند. برای مثال، از آن برای پوشش استفاده میشده است. چرم پوست دباغی شده و رنگرزی شده حیوانات است که از دام های مختلف مانند گاو تا خوک به دست میآید. البته امروزه به دلیل تولید انبوه، بشر دست به تولید چرم مصنوعی زده است؛ چرا که چرم طبیعی اکثرا قیمت بالا دارد.
با توجه به پر سود بودن صنعت تولید چرم، کارگاههای تولید چرم بسیاری پدید آمده است؛ اما در همین زمان افراد سود جو نیز پا به این عرصه کاری گذاشتهاند و شروع به پخش محصولات بی کیفیت که از چرمهای بی کیفیت تولید شده کردهاند.
برای کسانی که طرفداران چرم هستند و قصد خرید چرم مانند کیف چرم طبیعی و … را دارند مواردی وجود دارد که به آنها کمک میکند تا گول این افراد را نخورند و چرم مناسب را انتخاب کنند. هرچند این موارد زیاد هستند؛ اما چند روش تشخیص کیفیت چرم اصلی وجود دارد که به آنها اشاره خواهد شد.
البته این موارد بر اساس خاصیتهای چرم و پوست حیوانات است و گاهی بر اساس توجه به حسهایی مثل بینایی و بویایی نیز به راحتی تشخیص کیفیت چرم امکان پذیر است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
تشخیص کیفیت چرم با توجه به نحوه رنگ کردن چرم
برای به وجود آوردن تنوع در چرم، آن را رنگ میکنند؛ اما این رنگ کردن شیوهها و روشهای گوناگونی دارد. دو مورد از پرکاربردترین روشها، رنگ کردن گیاهی و صنعتی است. در این دو مورد نیز تفاوتهایی به وجود آمده است که یکی را برتر از دیگری میکند؛ چه از لحاظ قیمت و چه از لحاظ کیفیت. به همین دلیل ضروری است اگر کسی تصمیم به خرید چرم با کیفیت بالا دارد این تفاوتها را بداند.
در روش رنگ کردن چرم به شکل گیاهی، از مواد گران قیمت استفاده میشود. همین امر باعث میشود که این چرمها اکثر اوقات حساسیت به وجود نیاورند؛ چرا که مواد استفاده شده درجه یک هستند و توسط کارشناسان خبره انتخاب و به کار گرفته میشوند.
رنگ کردن چرم به روش صنعتی نیز خوب است؛ اما امکان به وجود آمدن هرگونه حساسیت پوستی را دارد و قیمت آن نیز از چرم رنگ شده به روش گیاهی پایین تر است. همچنین رنگ پس دادن آن نیز ممکن است و بعید نیست که بعد از مدتی رنگ خود را از دست بدهد.
در یک آزمایش، به راحتی میتوان کیفیت رنگ چرم را فهمید، به این صورت که یک تکه کاغذ سفید را روی چرم قرار میدهیم؛ سپس با انگشت به آرامی روی کاغذ میکشیم. اگر کاغذ رنگ چرم را به خود گرفت رنگ رزی چرم خوب نیست؛ اما اگر رنگ نگرفت نشان دهنده کیفیت بالای آن است.
هیچ شرکتی که تولید چرم با کیفیت دارد، از رنگهای بی کیفیت و نامرغوب برای رنگ کردن چرم استفاده نمیکند. پس اگر کیفیت رنگ رزی چرم پایین بود، بی شک خود چرم و محصول چرمی نیز کیفیت بالایی ندارد و برعکس تفکرات نسبت به چرم، زود مقاومت و خاصیت خود را از دست میدهد و از بین میرود.
تشخیص کیفیت چرم با توجه به محل زندگی حیوان و نوع دباغی
محل زندگی حیوانی که از پوست آن چرم تولید میشود نیز مهم است و عوامل محیطی روی چرم آن حیوان تاثیر میگذارد. برای مثال عبور حیوان از راههایی که ممکن است تیغ و شاخه درخت داشته باشد باعث آسیب دیدن پوست حیوان میشود و این خراشها از قیمت چرم کم میکنند علاوه بر آن باعث بهم ریخته شدن طرح چرم میشوند.
نکته دیگر رطوبت است چرا که رطوبت به پوست آسیب میزند به همین دلیل برای مثال در کشورمان چرم تفاوتهایی که در شمال و مناطق رطوبتی تولید میشوند قیمت کمتری دارند و در حال حاضر چرم آذربایجان شرقی و خراسان شمالی جزو پرچمداران تولید چرم در کشور هستند.
نوع دباغی شدن پوست حیوان نیز مهم است، در کشتارگاههای مخصوص تولید چرم از دستگاه بادکش و قصابهای ماهر که تجربه بالا در این کار دارند استفاده میشود بنابراین کار اکثر اوقات به بهترین نحو انجام میشود اما گاهی قصابهای محلی مسئولیت دباغی را بر عهده میگیرند. در این حالت از آنجا که بیشتر قصابهای محلی به روش صحیح دباغی پوست برای چرم آگاه نیستند.
به پوست آسیب جدی وارد میشود. پوست کارد مال میشود و قطر آن کاسته میشود که همین امر موجب کاهش قیمت چرم تولید شده میشود. اما برای تولید محصول از این نوع چرم پشت آن آستر و اشبالت قرار میگیرد و تشخیص کم قطر بودن و خراشها را تا حد زیادی امکان ناپذیر میکند. همچنین این نکته قابل توجه است که عادی است یک چرم خوب چین و چروک داشته باشد.
گارانتی و ضمانت چرم
وجود گارانتی نیز در تشخیص کیفیت چرم موثر است. وجود گارانتی را میتوان یک نکته مثبت برای خرید چرم با کیفیت در نظر گرفت. تولید کنندهای که به خریداران ضمانت نامه برای چرم خود میدهد یعنی کاملا از تولید خود مطمئن است و نگران دردسرهای پیش آمده بعد از آن نخواهد بود.
این محصول چرمی احتمالا از یراق آلات با کیفیت، چرم خوب، آستر با کیفیت، رنگ خوب و در کل موادی که مرغوب هستند استفاده میکند بنابراین وجود گارانتی تقریبا یکی از نشانههای بالا بودن کیفیت چرم است. اما ارزان و یا گران بودن چرم را نمیتوان به تنهایی ملاکی برای تعیین کیفیت چرم در نظر گرفت چرا که یکی از دلایل گرانتر بودن برخی چرمها هزینههای اضافی است که پیرامون تولید چرم خرج میشود.
هزینههایی مثل تبلیغات و بیلبوردهای تبلیغاتی در سراسر شهر، اخذ نمایندگی در استانهای مختلف، حقوق کارمندان و بازاریابان و مواردی از این قبیل. پس ممکن است دو محصول در دو کارگاه تولید چرم مختلف از یک چرم تولید شده باشند اما تفاوت زیادی بین آنها باشد و این به دلیل هزینههای اضافی است که به بودجه کارگاه ربط دارد اما بعد از فروش محصولات با قیمت بالاتر، این هزینه جبران میشود.
تشخیص کیفیت چرم توسط یک فروشگاه معتبر
در آخر یک فروشگاه معتبر برای اینکه به اعتبار خود خدشه وارد نکند معمولا جنسهایی را میآورد که کیفیت بالا دارند. مراجعه به یک فروشگاه معتبر، بی شک کمک بزرگی به خریدار میکند.
جدا از فروشگاه، بسته بندی کالای خریداری شده هم ممکن است نشانگر کیفیت چرم باشد. تولید کنندهای که برای چرم خود هزینه کرده است و کیفیت بالا عرضه میکند مرحله آخر که بسته بندی باشد را نیز به درستی انجام میدهد. کالاهایی که بسته بندی مناسب دارند معمولا جنس چرم آنها نیز بهتر است.
سخن آخر
تشخیص کیفیت چرم به ظاهر آسان است. فراموش نکنید عوامل بسیاری روی مرغوبیت چرم اثرگذار است. در بازار چرم اگر خریداری بخواهد چرم بخرد اما نکات وابسته به تهیه و خرید یک چرم مناسب و مرغوب را نداند قطعا ضرر خواهد کرد؛ چرا که بدیهی است چرمهای بی کیفیت دوام و ماندگاری ندارند و اصلا طول عمر آنها قابل مقایسه با یک چرم عالی نمیباشد.
چرم مرغوب ویژگی تفاوتهایی مثل: رنگ شدن خوب، دباغی شدن خوب، بسته بندی خوب، اکثرا گارانتی و… دارد. با توجه به نکات گفته شده در بالا که نکات اصلی و کلیدی و همچنین قابل دریافت هستند میشود با تشخیص کیفیت چرم بهترین نوع چرم که در بازار وجود دارد را خریداری کرد.
منابع: